Midsommar

Du ser dem lite överallt, de ståtliga och vackert smyckade midsommarstängerna - en symbol för både Åland och den åländska sommaren.

Firandet av midsommar är en av de bäst bevarade traditionerna på Åland. Ursprunget är oklart - enligt vissa är det rester från en gammal fruktbarhetskult medan andra påstår att firandet är en kontinental sedvänja som kom till Norden i slutet av 1400-talet.

Traditionen

På Åland firar man midsommar med stångresning, sång, musik, dans och glada lekar på midsommarafton.

De åländska byarna har sina egna traditioner kring firandet och midsommarstångens utseende - ingen stång är därför den andra helt lik. Medan vissa stänger smyckas med färgglada midsommarkronor går andra helt i grönt och är bara prydda med björkkransar och löv- och enrisgirlanger.

Även resningen av midsommarstången kan ske på olika sätt - antingen med mannakraft genom block, taljor och saxar eller med hjälp av en traktor. Alltid under ledning av en stångkapten.

Midsommarfirandet

Stångresningar anordnas vid olika tidpunkter och platser runt om i öriket, allt ifrån tidig eftermiddag till kväll. Tidigare på dagen kan du också vara med och klä midsommarstången med lövgirlander, kransar och kronor.

När stången är rest stämmer publiken upp i Ålänningens sång och sen kan barn och lekfulla vuxna dansa ringdans runt midsommarstången. Kaffeservering, lotteri och dans till orkester arrangeras också ofta i samband med stångresningarna. 

Midsommarafton firas alltid den fredag som ingår i perioden 19-25 juni.

Läs mer