Marknader och festivaler

Vikingar som lagar mat över öppen eld, riddare som utkämpar tornerspel och aktuella författare som berättar om sina verk medverkar i olika evenemang på Åland - bland flera andra.

Vikingamarknaden i Saltvik Kvarnbo har blivit en tradition och ordnas numera under tre dagar kring den sista helgen i juli. Vikingaföreningar från ett flertal olika länder kommer till Åland och lever vikingaliv, de bor i tält och kokar mat på tidstypiskt sätt och står för olika uppträdanden. Även försäljning av hantverk, mat och dryck förekommer. På området har man byggt ett tidsenligt långhus.

Gustav Vasa-dagarna

Andra helgen i juli ordnas Gustav Vasa-dagarna vid Kastelholms slott. Gustav Vasa vistades på slottet under 1500-talet och dagarna går i den tidsandan med bland annat teater, tornerspel och marknad.

Litteratur och musik

Mariehamns litteraturdagar nästsista helgen i mars är en höjdpunkt för alla bokälskare med program både på dag- och kvällstid. Aktuella författare från Norden berättar om sina verk och deltar i paneldebatter. Den litterära supén blir snabbt utsåld.

Ålands Orgelfestival veckan efter midsommar bjuder på konserter i flera av Ålands kyrkor medan Rockoff satsar på ett brett utbud av artister för både yngre och äldre, både Lordi och Tomas Ledin har uppträtt på Rockoff som pågår en dryg vecka i juli.

Andra återkommande musikevenemang är Mariehamn Winter Jazz, Alandia Jazz, Ålands Countryfestival, Geta Poesi och Visa, Konsertserie Katrina och Visor så in i Norden.

Skördefesten

Skördefesten under tre dagar i mitten av september har blivit ett av Ålands mest besökta evenemang. Ett 40-tal gårdar runt om på Åland tar emot besökare på rundvandring och säljer egna produkter under två dagar. Den tredje dagen viks åt en marknad då man säljer det mesta som landsbygden producerar i form av råvaror, livsmedel och hantverk.

Övrigt

Åland har flera amatörgrupper som spelar teater och speciellt sommartid brukar det ordnas föreställningar både utom- och inomhus.

Ett traditionellt bondbröllop, som det kunde firas i slutet av 1800-talet, ordnas en dag i juni.
För aktuell information om evenemangen - se de åländska lokaltidningarna Åland och Nya Åland.

Läs mer