Friluftsliv

Möjligheterna till friluftsliv är många på Åland. Naturen ligger runt hörnet och aktiviteterna varierar efter årstid.

Vandring

På Åland finns flera längre och kortare vandringsleder och -stigar.

Den längsta vandringsleden, Sadelinleden, går mellan Skarpnåtö i Hammarland och Höckeböle i Geta. Den är cirka 60 km och rekommenderas att tas i tre etapper. Övernattning i stugor kan ordnas längs leden. Terrängen varierar - landsväg, bergs-, ängs- och skogsmark ingår. Leden kan även tas i kortare etapper.

En annan längre led är Kyrkleden som går mellan Ålands två främsta sevärdheter - Kastelholms slott och Bomarsunds fästningsruiner. Leden är cirka 13 km och kan tas i kortare etapper.

Det finns ett antal kortare stigar med informationsskyltar, till exempel en kulturhistorisk stig som startar vid Geta kyrka.

Paddling

Åland med sina långa havsvikar och örika skärgård är ett paradis för paddlare. Nybörjare kan hålla sig inomskärs i lugnare vatten medan erfarna paddlare kan testa öppet vatten.

Kanot och kajak kan hyras och uthyrarna kan köra utrustningen till önskad startplats och hämta den från målet så länge man håller sig på fasta Åland.

Kanoten/kajaken kan även behändigt tas med på landskapsfärjorna som går till skärgårdskommunerna öster om fasta Åland.

Cykling

Åland har ett nätverk med cykelleder som är skyltade med vita skyltar med grön kant. Det är dock inte fråga om specialbyggda cykelvägar utan om leder som i mån av möjlighet dragits vid sidan om huvudvägarna, oftast på mindre trafikerade landsvägar.

På två platser finns cykelfärjor - mellan Skarpnåtö i Hammarland och Hellö i Geta och mellan Simskäla i Vårdö och Tengsödavik i Saltvik. Tack vare färjorna kan man variera sin rutt mer.

Cyklar kan även tas på landskapsfärjorna till skärgårdskommunerna.

Segling

Den åländska skärgården är som gjord för segling.

Åland har ett par båtföreningar med aktiva sektioner för tävlingssegling och föreningar står med jämna mellanrum värdar för nationella och även internationella tävlingar.

Under senare år har man även byggt större segelskutor på Åland och det finns möjlighet att chartra en skuta med besättning.

Långfärdsskridskoåkning

Att åka långfärdsskridskor har blivit populärt på Åland men utövningen är givetvis beroende av bra isar vilket inte kan garanteras. En stark, blank och snöfri is kan följande dag vara helt snötäckt.

Annars finns många möjligheter - både på insjöar och havsvikar och kalla vintrar kan man även åka i ytterskärgården. Utrustning kan hyras i sportbutikerna.

Läs mer