Vad är värdskap?

Det handlar rätt och slätt om konsten att få andra att känna sig välkomna.

Det är inget hokuspokus. Det enklaste är att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Om du är på semester, äter i restaurang, handlar i snabbköpet eller köper en tidning spelar ingen roll. Alla har rätt till ett trevligt bemötande.

Gäster och värdar 

För att ett värdskap ska kunna uppstå krävs en gäst och en värd. Värdskap handlar om möten mellan människor. Men inte bara. Det handlar även om att gästen ska känna sig väntad och önskad. Det kan vi åstadkomma med hjälp av förberedelser och planering. Målsättningen är att alltid överträffa gästens förväntningar. Så skapar man återvändare och goda historier.

Bemötandet allt viktigare

Det är bra av flera skäl, men först och främst är det nödvändigt. I dag är bemötande och värdskap avgörande faktorer i gästens val av resmål. Utbudet är stort och konkurrensen stenhård. Bara de som lyckats skapa ett välkomnande resmål klarar sig. Med ett utvecklat värdskap ligger Åland bra till. Med ett gott värdskap kan vi kompensera för en mindre modern anläggning och ge gästerna en upplevelse som överträffar förväntningarna. En natt på ett pensionat kan överträffa ett femstjärnigt hotell - om värden lyckas uppfylla och överträffa gästens förväntningar.

Helheten

Det är mycket viktigt att värdskapet genomsyrar alla delar av det åländska samhället, vi är alla delaktiga i hur gästen upplever vår ö. Kedjan är aldrig starkare än den svagaste länken. Gästens intryck av Åland är inte bättre än den sämsta upplevelsen. Åland är en helhet för gästen. Vare sig du är turistföretagare eller jobbar på kontor är du med och skapar gästens bild av Åland. Kanske genom ett leende på gatan, en hjälpande insats som vägvisare eller en kort pratstund om vädret. Vi ska vara stolta över vår ö som lockar så många besökare varje år. Stolthet skapar goda värdar.

Mattias Eriksson om exempel på gott värdskap:
"Ett gästhem på Åland målar om något i byggnaden varje år för sina gäster. Stamgästerna är nyfikna varje år på vad som ändrats denna gång. Detta är ett mycket bra sätt att visa gästerna att man uppskattar deras återbesök och håller samtidigt anläggningen fräsch."

"Ägaren av en stugby sätter varje vår potatis på en liten åker nära stugbyn så gästerna själva kan ta upp sin potatis till sillen. Samma person lägger även nät och ger gästerna möjlighet att komma med och ta upp näten och få en del av fångsten."