Guidens fem utfärdstips!

Ta bussen till Eckerö, hyr cykel i färjhamnen och cykla till sandstranden i Degersand! Det är ett utfärdstips av guiden Riitta-Lea Värelä som kan Åland på sina fem fingrar efter att ha guidat besökare över tio år.

Guiden Riitta-Lea Värelä har många favoritplatser på Åland. Här har hon gjort en lista på fem utfärder till platser som man kan besöka även om man inte har egen bil. Det blir en blandning av natur, konst och historia.

1. Kobba Klintar/Järsö-området

Till ögruppen Kobba Klintar, som ligger vid inloppet till Mariehamn, kan man ta sig med utfärdsbåt som går från Korrviks fiskehamn under sommarsäsongen.
- Här får man naturen och skärgården i ett paket och får uppleva närheten till havet. Också Ålands sjöfartsbakgrund ryms i paketet eftersom det funnits lotsar på öarna, säger Riitta-Lea.

Ett alternativ till Kobba Klintar är Järsö-området söder om Mariehamn. Hit kan man cykla på en väg som går över broar och bankar och som ger en stark känsla av skärgård. Längs vägen hittar man egna badklippor och på Järsö finns ett kafé med både hembakat kaffebröd och stickat hantverk.

2. Eckerö med post- och tullhus

Från Mariehamn går flera bussar dagligen till Eckerö på västra Åland. Här kan man besöka det ståtliga post- och tullhuset som byggdes under den ryska tiden på Åland och uppleva det dåtida ryska rikets utpost mot fienden Sverige och även ta del av postroteböndernas strapatser då de rodde och seglade med post över Ålands hav.

I färjhamnen Berghamn som ligger nära post- och tullhuset kan man hyra cyklar och cykla till Degersand. Här finns en fin sandstrand med utsikt över havet och ett kafé med matservering.

3. Önningeby och Lemströms kanal

Till Önningeby kan man åka buss från Mariehamn eller cykla - byn ligger cirka fem kilometer från stadsgränsen. Här får man uppleva en del av konstens Åland. Byn blev vid slutet av 1800-talet ett centrum för konstnärer från i första hand Finland och Sverige som samlades här och målade tillsammans. I ett museum i byn visas konst av konstnärerna som deltog i denna konstnärskoloni.

Från museet kan man ta sig till Lemströms kanal - en naturskön plats som passar för en picknick. Kanalen med stenlagda sidor byggdes 1882.

4. Degerby

För den som vill uppleva mer av Ålands skärgård föreslår Riitta-Lea Värelä en dagstur till Föglö - en av Ålands skärgårdskommuner utan fast vägförbindelse. Här bor knappt 600 personer och hit kan man åka buss från Mariehamn. I resan ingår ett färjpass på cirka en halv timme.

Degerby är kommunens centralort och här ligger husen förhållandevis tätt. Det beror på att Degerby förr var mer en "tjänsteby" än en bondby.
- Besök också Enigheten, en gammal tings- och gästgivargård från 1700-talet, säger Riitta-Lea.

5. Bomarsund och Notvikstornet

Fästningsruinerna i Bomarsund är ett minne från en tid då Åland hamnade i skottgluggen för de dåtida stormakternas intressen.
- Vandra runt i området och gå upp till något av försvarstornen och njut av utsikten. Ta gärna med en picknickkorg, tipsar Riitta-Lea.

Här finns också strandklippor för den som vill ta ett dopp i havet och även en liten allmän badstrand.
Till Bomarsund kommer man behändigt med buss från Mariehamn.

Fler utflyktspärlor:

Sälskärs och Märkets fyrar

Nordväst om fasta Åland ligger fyrön Sälskär. Den vita fyren stod klar 1868 och var bemannad till 1949. Under de här åren fanns boningshus och båthus på ön för fyrfolket och deras familjer. När den moderna tekniken ersatte människans arbete avfolkades fyrlandet och husen revs ner.

Solnedgången över Sälskär är storslagen och klipporna lämpliga för egna strövtåg. På Sälskär häckar även en av Östersjöns största kolonier av tordmular.

Längre ut i havet på en karg klippa ligger Märkets fyr, tvärs över fyrlandet går riksgränsen mellan Sverige och Finland.

Rödhamn

Söder om Mariehamn ligger ögruppen Rödhamn, förr en viktig ankarplats längs farleden som gick mellan Finland och Sverige. Både en lotsstation och en radiofyrstation har funnits här samt en krog som var i gång ända till 1939.

Byggnaderna finns kvar och ögruppen bjuder på en mäktig utsikt över havet och fin skärgårdsnatur.