Handel och turism

Åland är en populär turistö med välutbyggd service för besökare. Här finns många hotell och stugbyar och i Mariehamn finns ett relativt stort antal affärer.

Över 2 miljoner resenärer anländer till Åland varje år. Många av dem kommer med kryssningsfartygen och lämnar Åland efter några timmar i hamnen.

Drygt 220.000 personer valde 2007 att stanna minst en natt på Åland. Turismen på Åland har sin högsäsong från midsommar och någon vecka in i augusti och det betyder att många arbetsplatser inom turistnäringen är säsongsbetonade.

Komplement

Drygt 3 procent arbetar inom hotell och restauranger. Typiskt för Åland är att många turistföretagare driver en stugby eller ett gästhem som ett komplement till annan verksamhet. Det är helt enkelt svårt att få en helårsinkomst från uthyrningen som i de flesta fall är koncentrerad till några sommarveckor.

Men diskussionen pågår ständigt - hur kan Åland förlänga turistsäsongen? Fiske och golf är två aktiviteter som lockar besökare även utöver sommarmånaderna och nu står Alandica, ett nytt kultur- och kongresshus klart i Mariehamn. Där kan konferenser med upp till 600 deltagare tas emot och branschfolk hoppas på ett uppsving för Åland tack vare byggnaden.

Handeln

Åland har i förhållande till sin storlek ett relativt stort antal affärer - det beror både på turismen och på Ålands läge som ett ölandskap - och drygt 10 procent av ålänningarna arbetar inom handeln.

Få större kedjor har hittills etablerat sig men en förändring har märkts på senare år då både KappAhl och Elgiganten tagit upp konkurrensen om kunderna.