Resan till Åland

Åland mitt emellan Sverige och Finland är lätt att nå. Öriket har flera dagliga färjförbindelser både väster- och österut till förmånliga priser. Man kan även flyga både från Helsingfors och Stockholm.

 

Karta: transport till Åland

De flesta kommer till Åland med något av Viking Lines eller Silja Lines passagerarfartyg från Sverige eller Finland. Trafiken i Västra hamnen i Mariehamn är mycket livlig med många anlöp per dygn. Ett av rederierna, Rederi Ab Eckerö, har en egen hamn i Eckerö.

I Sverige går fartygen från tre hamnar: Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn. Den snabbaste båtresan - mellan Grisslehamn och Eckerö - tar knappt två timmar. Fartygen avgår flera gånger per dag året runt.

De hamnar som ligger utanför Stockholm - Kapellskär och Grisslehamn - har direkt bussförbindelse med Stockholm till och från färjanlöpen.

Från Finland och Estland

I Finland går Viking Lines och Silja Lines fartyg från två hamnar: Åbo och Helsingfors. Från Åbo åker man antingen på morgonen eller kvällen, från Helsingfors på seneftermiddagen och då är man framme i Mariehamn på morgonsidan.

Man kan även komma till Åland med landsvägsfärjorna från Åboland. De tar ett begränsat antal bilar och angör flera hamnar under resan.

Mariehamn har också en daglig förbindelse med Tallinn i Estland. Rutten trafikeras av Tallink.

Med flyg

Air Åland har reguljärtrafik mellan Mariehamn och Stockholm under vardagar och mellan Mariehamn och Helsingfors alla dagar i veckan.