Restauranger och shopping

För att vara en stad med 11.100 invånare har Mariehamn ett brett utbud av restauranger och affärer. Även på landsbygden finns serveringar och affärer som är öppna året runt.

I Mariehamns centrum finns ett flertal specialaffärer för kläder, skor, hemelektronik, husgeråd, blommor, böcker och liknande. Ett tiotal av dem ligger i köpgallerian Sittkoffs.

Få större kedjor är etablerade på Åland med två undantag - KappAhl och Elgiganten.

I centrum finns även tre livsmedelsaffärer.

Utanför centrum finns större affärer för dagligvaror, byggmaterial, möbler, bilar och liknande.

Shopping på landsbygden

Landsbygdens största affär är närmast ett minivaruhus och finns i Godby. Övriga butiker på landsbygden och skärgården säljer i fösta hand dagligvaror. Men butiksdöden har slagit hårt mot mindre enheter och flera butiker har tvingats slå igen eller går på sparlåga med begränsade öppettider.

Restauranger och kaféer

I Mariehamn finns flera kaféer och restauranger som har öppet året runt och som serverar både lunchmat och ā la carté-rätter. Bland dem finns anrika restaurang Nautical i övre våningen av Ålands sjöfartsmuseum och moderna krogar som Umbra och Indigo. Sommarrestaurangerna i stadens två gästhamnar är också populära.

I Godby finns Wirrans Thaihouse som har öppet året runt, i övrigt har många matställen på landsbygden och i skärgården säsongsöppet.