Litteratur

Några åländska författare har blivit kända även utanför Åland - bland dem Sally Salminen och Anni Blomqvist.

Sally Salminen och Katrina

Sally Salminen föddes 1906 i skärgårdskommunen Vårdö. Hon gjorde som många andra åländska ungdomar på den tiden - emigrerade till Amerika där hon arbetade i familjer. Under sin tid som hembiträde i Amerika skrev hon romanen "Katrina" som hon skickade till skrivartävling som ett finlandssvenskt förlag utlyste 1936.

Katrina vann tävlingen och översattes till många språk. I Amerika väckte Salminens egen historia - hembiträdet som skrev en vinnarroman - stor uppmärksamhet.

Romanen handlar om Katrina från Österbotten som lockas till Åland av en skrytsam men enkel sjöman och som får uppleva hårda klassmotsättningar. Katrina har blivit både film och musikteater.

Sally Salminen bosatte sig senare i Danmark där hon skrev ett flertal böcker, ingen av dem blev dock lika känd som Katrina. Salminen dog 1976. Hennes barndomshem kan ses i Vårdö Vargata.

Om Stormskäret

Anni Blomqvist (1909-1990), också hon från Vårdö, har skrivit flera romaner om det strävsamma paret Janne och Maja på den utsatta och karga ön Stormskäret. Romanerna har nått stora läsarskaror och på basen av dem gjordes även en TV-serie.

Fler åländska författare

Valdemar Nyman (1904-1998) var kyrkoherde i Finström och skrev flera romaner och populära skildringar om Åland.

Leo Löthman, Sanna Tahvanainen, Carina Karlsson och Katarina Gäddnäs-Karlsson är några prosaförfattare och poeter som bor och verkar på Åland i dag.

Läs mer