Konst och hantverk

En av Ålands mest ansedda målare var Karl Emanuel Jansson (1846-1874) som studerade konst i Stockholm och tyska Düsseldorf. En av hans kända tavlor, Åländsk bondbrud, kan ses på Ålands konstmuseum. Åland har även många verksamma konstnärer.

Önningebykolonin

I slutet av 1800-talet blev den åländska bondbyn Önningeby ett centrum för många av den tidens aktiva konstnärer. Den drivande kraften i konstnärskolonin var den finländska målaren Victor Westerholm som upptäckt och blivit förtjust i Åland. Verk av de så kallade Önningebykolonisterna visas i Önningebymuseet.

Joel Pettersson

Joel Pettersson (1892-1937) var en bondpojke från Lemland som i efterhand klassats som ett konstnärligt geni med ett för sin tid djärvt uttryckssätt. Han fick dock ingen förståelse under sin livstid och vårdades tidvis på mentalsjukhus. Verk av Pettersson ingår i Ålands konstmuseums samlingar.

Dagens konstnärer

Aktiva nutida konstnärer bosatta på Åland är bland andra Guy Frisk, Kjell Ekström, Juha Pykäläinen, Jonas Wilén (bilden; målningen Tigerkaka) samt Nanna Sjöström och Barbro Eriksson. Bland åländska konstnärer bosatta utanför landskapet märks Johan Scott i Stockholm.

Konsthantverk

På Åland verkar även många professionella konsthantverkare som gör både bruks- och prydnadsföremål i egen design och i olika tekniker som textil, keramik och smide. Hantverket säljs i ett flertal butiker som har öppet året runt - bland dem Salt, Guldviva, Judys hantverk & inredning, Fäktargubben och Lugnet Keramik.

Nyproducerat konsthantverk brukar visas på årliga sommarutställningar i Eckerö Post- och tullhus.

Läs mer