Musik och teater

Åland har ett aktivt musikinstitut och många duktiga sångare, några av dem är numera stationerade vid operahus i Tyskland. Åland har också en stark tradition inom amatörteater.

Musiker

Åland har många körer och de har olika inriktning - en del sjunger mest klassiskt eller gospel, andra har blandad repertoar.

Ålands musikinstitut, som kom igång på 1970-talet, har betytt mycket för musiklivet och har redan fostrat många duktiga musiker och sångare. Skolan har även en danslinje.

Mezzosopranen Jenny Carlstedt (bilden) och tenoren Dan Karlström är i dag engagerade vid operahus i Tyskland. Andra sångare med uppdrag både på och utanför Åland är Therese Karlsson, Mikael Fagerholm, Björn Blomqvist och Christian Juslin.

Kompositörer

Bland nutida kompositörer märks Jack Mattsson (1954-2007) som bland annat skrev musiken till musikteatern Katrina, samt Lars Karlsson och Peter Lång. Den klassiskt skolade musikern Nikolo Kotzev med rötter i Bulgarien är numera bosatt på Åland och har bland annat skrivit musiken till en opera om den åländska konstnären Joel Pettersson.

Traditionell spelmansmusik spelas också på Åland och numera finns även yngre grupper som gör egna tolkningar.

Amatörteater

Flera ungdomsföreningar satsar på amatörteater och revyer och speciellt sommartid brukar flera olika föreställningar vara aktuella - både utomhus och inomhus.

Mariehamns teaterförening har stadshuset som sin hemmascen och sätter normalt upp två pjäser per år, ibland i samarbete med professionella krafter.

Också Åbo Svenska Teater gör regelbundna gästspel på Åland.

Kultur- och kongresshuset Alandica

I början av april 2009 invigdes Alandica, det nya kultur- och kongresshuset som byggts nästan mitt i Mariehamn. Här finns en konsertsal med plats för 600 personer och ett auditorium med plats för 200 personer. Även mindre rum finns i byggnaden som passar för olika framträdanden.

I varje kommun finns ett bibliotek, det största av dem är givetvis Mariehamns stadsbibliotek som är granne till Alandica.

Läs mer